Članek

Različne vrste zaščit pred golobi in ostalimi pticami

Mehanska zaščita pred golobi

Pri mehanski zaščiti proti golobom govorimo o sistemu posebnih iglic, različnih velikosti, oblik in širine, ki jih namestimo na ustrezna mesta, kjer se golobi najraje zadržujejo. Iglice ne bodo poškodovale živali, pač pa bodo le dovolj »zoprne«, da jim tam ne bo udobno. Iglice učinkovito preprečujejo tako pristajanje živali na zaščitenih mestih kot tudi morebitno zadrževanje večjih skupin.

zaščitne bodice za golobe

Električna zaščita pred golobi

Omenili smo mehansko zaščito, ki skrbi za odganjanje golobov in drugih ptic s streh ali fasad. Električna zaščita pa je njena nadgradnja. Gre za sistem, ki se namesti enako kot mehanska zaščita, s to razliko, da skoznjo teče električni tok in na ta način povsem onemogoča pticam, da bi se zadrževale na teh mestih.

Ko je govora o električnem toku, seveda vsi pomislimo na tragične posledice, a gre v tem primeru zgolj za tokovne impulze, ki zdravju niso nevarni, so le dovolj moteči, da si jih žival ne želi prenašati.

Električna zaščita proti golobom

Zaščitne mreže pred golobi

Prej omenjena sistema za zaščito proti golobom prideta prav v primeru, ko želimo zaščititi kakšne police in robove, ki so golobom dovolj mamljivi za posedanje in druženje. Kaj pa, ko je treba zaščititi večja območja, kot so dvorišča, balkoni ali terase?

Takrat se za najbolj učinkovito izkaže zaščitna mreža, ki golobom preprečuje vstop, hkrati pa jim ne omogoča dovolj stabilne površine, da bi se zadrževali na njej. Še ena pozitivna lastnost teh zaščitnih mrež tiči v dejstvu, da so odporne na vodo in UV-žarke, prav tako pa se ptice vanje ne morejo zaplesti.

Murska sobota pred golobi

Zaščita solarnih modulov pred pticami

Vse pogostejša je težava naseljevanja ptic pod sončnimi paneli. Iztrebki golobov so izredno nevarni ter čez čas lahko povzročijo kontaminacijo modulov. Poleg tega se v praksi izkaže, da lahko pride do problema ne delovanja kablov in vtičev, ki jih ptice poškodujejo.

Rešitev problema je namestitev mreže, ki prepreči vstop ptic v dele pod sončne panele. V praksi se izkaže, da rešitev tega problema lahko prepreči obiskovanje golobov v širšem območju namestitve sončnih panelov, saj so se prisiljeni odseliti in gnezdo narediti drugje.

Soncne celice zascita golobi

Montaža zaščite proti golobom

Ko govorimo o zaščiti pred golobi, pomislimo seveda tudi na montažo. Ker gre za delo na višini, je jasno, da se morajo s tem projektom ukvarjati profesionalci z izkušnjami in ustrezno opremo (plezalna vrv, dvigalo …). V Sloveniji smo glavno podjetje za montažo zaščite, kjer se lahko pohvalimo s 25-letnim delovanjem na tem področju in ogromno referencami, o katerih lahko več preberete na spletni strani.

Ne glede na to, ali golobi predstavljajo težave s strani vizualne podobe zgradbe in njene okolice ali pa so težave tako velike, da bi lahko vplivale na zdravje prebivalcev ali zaposlenih v zgradbi, je na mestu poskrbeti zanje. Kot rečeno, pa je treba v vsakem primeru gledati tudi na varnost živali in se jim zoperstaviti na human način, ki jim fizično ne bo škodoval ali ogrožal njihovega življenja.

Menu