Članek

Splošno o odganjanju in zaščiti pred golobi in ostalimi pticami

Se želite znebiti golobov?

Zadali ste si težko nalogo. Vendarle pa je problem z nekaj razumevanja o obnašanju golobov možno odpraviti. Svetujemo vam da preberete naš članek in sami razmislite ali je vredno truda.

Odganjanje golobov ni enostavna stvar. Te ptice imajo samorodni instinkt kar pomeni, da so navezane na določeno območje kjer imajo svoja gnezdišča in zbirališča. Golobji pari lahko izležejo do štirikrat na leto. Težava z majhnimi golobi pa se hitro spremeni v katastrofo. Odstranjevanje gnezdišč ne pride v poštev, saj bodo golobi ob odstranitvi svoja jajčeca odlagali kar na golo površino. Z veliko sigurnostjo lahko trdimo, da odstranitev gnezdišč ne pomaga pri odstranjevanju golobov. Z več kot 25 let izkušenj na tem področju pa vam lahko z gotovostjo trdimo, da uporaba gelov ter zvočnih in svetlobnih naprav za odganjanje ne deluje.

Odganjanje golobov

Kakšne so težave, ki jih povzročajo golobi kjer gnezdijo?

Odganjanje golobov predstavlja veliko težavo po celem svetu. Golobi povzročajo težave pri vseh vrstah stavb. Od letališč do proizvodnih obratov, elektrarn in na vseh vrstah streh. Golobji iztrebki vsebujejo sečno kislino, ki je zelo jedka, kar pomeni, da lahko v kratkem času povzročijo veliko škode. V območju večjih mest so tako golobi vsako leto odgovorni za ogromno nastale škode.

Druge najpogostejše težave pri golobih:

  • Golobji iztrebki škodujejo podobi objekta ter pustijo slab vtis.
  • V golobjih iztrebkih se nahajajo bakterije, glivične snovi in ektoparaziti, ki predstavljajo veliko tveganje za vaše zdravje.
  • Golobji iztrebki lahko povzročijo zamašitev odtokov in žlebov.
  • Velike skupine golobov pri potovanju lahko poškodujejo klimatske naprave in ostale naprave, kamor lahko priletijo.

Kako odgnati golobe?

Ukrepajte sami

V primeru, da imate na svojem posestvu že jato golobov lahko prvo poskusite odstraniti vse vire hrane in vode. Svetujemo vam, da opazujete dogajanje okoli vaše okolice bivanja. Lahko, da se v bližini, kjer nastajajo problemi z golobi nahajajo parki in restavracije s hitro prehrano, kjer ljudje hranijo golobe. V tem primeru svetujemo posvetovanje z osebami, ki bi lahko kakorkoli pripomogle k izboljšanju in preprečile nadaljne probleme z odganjanjem golobov.

Uporaba različnih vrst zaščite

Vendar boste za popolno odstranitev morali sprejeti dodatne ukrepe. Izbirati je možno med različnimi vrstami zaščit kot so mehanska zaščita, električna zaščita in zaščitne mreže. Še enkrat bi na tem mestu radi poudarili, da odstranjevanje golobov z uporabo gelov ter zvočnih in svetlobnih plašilcev ne deluje. Najbolj enostavna zaščita so bodeče iglice iz nerjavečega jekla, ki morajo biti prave velikosti in širine. Nadgradnja bodečih iglic je električna zaščita, ki golobe zgolj odžene in ne poškoduje. Prednost je predvsem v lepšem izgledu. Za zaščito večjih površin pa se največkrat, če je to le mogoče uporabi zaščitno mrežo. Mreža je skoraj nevidna in narejena iz odpornih materialov. V mrežo se golobi ne morejo zaplesti. Poleg zgoraj naštetih zaščit, za sončne panele obstaja inovativna rešitev, ki zagotovi uspešno odganjanje golobov. Zaščita prepreči vstop golobov in ostalih ptic pod panele, kjer običajno gnezdijo.

Pomoč strokovnjakov

Pri vsem tem vam lahko pomagamo in svetujemo mi. Uspešno smo odgnali golobe iz več kot 200 objektov po vsej Sloveniji. Naše tehnike zaščite so v skladu z vsemi naravovarstvenimi pravili. Golobov ne poškodujemo ampak jim zgolj preprečimo naselitev na območju kjer škodujejo vam in vašemu zdravju. Dalj kot boste odlašali slabše bo. Smo podjetje, ki vam reši problem. Zagotovimo vam lahko, da po opravljeni montaži pravilne zaščite ne boste imeli več težav z golobi. Izpostavljeni smo bili v člankih znanih slovenskih medijev.

Menu