Članek

Zaščita proti golobom za vaše zdravje

Resno tveganje vašega zdravja

Še posebej v mestnih središčih se stanovalci in lastniki poslovnih zgradb ukvarjajo z večno nadlogo, ki jo predstavljajo golobi. Te živali so izjemno prilagodljive in ko enkrat najdejo svoj dom, se tja redno vračajo. Žal pa njihovi iztrebki povzročajo precej preglavic. En del se vsekakor nanaša na njihove iztrebke, ki so našemu zdravju še kako škodljivi, drugi del pa predstavljajo golobi v svoji fizični obliki.

Ko takšna jata ptic med svojim gibanjem naleti na zunanje klimatske naprave ali prezračevalnike, lahko hitro pride do poškodb, ali zamašitve sistemov. Vse skupaj pa seveda pomeni velike težave za ljudi, saj na eni strani seštevamo stroške zaradi nepotrebnih popravil, na drugi pa obstaja tudi resno tveganje za naše zdravje. In ko govorimo o vplivu golobjih iztrebkov nanj, je treba dodati, da s tem vsekakor ni šale.

 

golobje gnezdo pod paneli

Golobji iztrebki povzročajo škodo

Morda kdo misli, da so golobji iztrebki zgolj neprivlačen dodatek na fasadi, ali v okolici zgradbe, a gre za precej več kot to. V iztrebkih teh živali je namreč sečna kislina, ki je izjemno jedka. Slednje pa pomeni, da lahko v zelo kratkem času povzroči veliko škode. Ko govorimo o urbanih naseljih, kjer so zgradbe posejane precej na gosto, lahko rečemo, da prihaja do precejšnje materialne škode.

Na eni strani imamo zelo neprivlačen videz, ki odbija. Tako stanovalce, kupce stanovanj kot tudi stranke, ki prihajajo v takšen poslovni objekt. Pod njimi so navadno parkirani tudi avtomobili, ki so redne tarče golobjih iztrebkov. Takšnega prizora pa si nihče ne želi. Prav zato je zaščita proti golobom še kako dobrodošla in verjetno kar edina zanesljiva v boju zoper to nadlogo, ki pa ne povzroča zgolj materialne škode.

Vpliv golobjih iztrebkov na zdravje

Rekli smo že, da iztrebki teh pernatih živali ne le kazijo podobo naših zgradb in okolice, pač pa vplivajo tudi na naše zdravje. Žal je tako, da so golobi tudi odlični prenašalci različnih bolezni, ki vplivajo tudi na človeka. In ker govorimo o pticah, ki se vedno nahajajo v večjih gručah, je tako tudi precej več možnosti za nastanek in širitev bolezni, ki jo prenašajo. Ena izmed znanih bolezni, ki jo prenašajo golobi je vsekakor psitakoza, katere simptomi so podobni hudi gripi z bruhanjem, diarejo in celo povečano občutljivostjo na svetlobo.

V golobjih iztrebkih so bakterije, glivične snovi in ektoparaziti, ki predstavljajo veliko tveganje za vaše zdravje. Poleg tega pa se na mestih, kjer se te živali zadržujejo, začnejo pojavljati tudi uši, pršice, bolhe, klopi in različne bakterije ter virusi. Vse našteto pa je zagotovo močan argument, da posežemo po učinkoviti zaščiti proti golobom. Ne glede na vse, pa živalim ne smemo škoditi na način, da jih z zaščito poškodujemo. Ta mora biti namenjena zgolj njihovemu odganjanju.

Kako učinkovito odgnati golobe?

Golobi so nadvse svojeglavi in se zaradi svojega samorodnega nagona redno vračajo na isto mesto. Tam ležejo tudi jajca, kar počnejo do štirikrat na leto. Celo odstranjevanje gnezdišč ne pomaga, saj se zgodi, da jajca odložijo kar na golo površino. Obstaja nekaj odganjalcev golobov, kot so različni geli ter zvočni in svetlobni plašilci, a so ti žal bolj ali manj neučinkoviti.

Če želimo golobe pregnati s stavbe, moramo nanje namestiti konkretne ovire, ki tem živalim preprečujejo pristajanje in zadrževanje. Obenem pa misliti tudi na to, da živali ne smemo poškodovati ali ogrožati njihovega življenja. Na strani si lahko preberete nekaj več o mehanskih ovirah, ki zelo učinkovito počnejo prav to.

Menu